Als consument kunnen wij bedrijven tot rechtvaardigheid dwingen

Door: Thom van Duuren – juni 2020

Bedrijven zijn niet moreel of immoreel, maar mensen wel, aldus Stevo Akkerman. Tijd voor ons om moreel juist te handelen en bedrijven die geen staatssteun verdienen te boycotten.
In zijn column stelt Akkerman dat bedrijven recht hebben op overheidssteun omdat dit nou eenmaal zo is vastgelegd in de wet. De ophef is begrijpelijk maar het is “onzin om teleurgesteld te zijn” volgens Akkerman. “Hadden we maar andere regels moeten maken”.

Uiteraard deugen de huidige regels in Nederland voor multinationals van geen kant. Bedrijven als Starbucks, Nike, Google en Apple hebben de afgelopen jaren over hun gestalde of doorgesluisde miljarden amper belasting betaald. Vorig jaar’ behaalde’ Nederland de vierde plek op de ranglijst van belastingparadijzen van Tax Justice Network, achter het vertrouwde rijtje Maagdeneilanden, Bermuda en de Kaaimaneilanden. Het Europees Parlement heeft ons land middels een resolutie zelfs officieel aangemerkt als belastingparadijs. Het krankzinnige plan van Rutte om de dividendbelasting ook nog een af te schaffen, sneuvelde pas na langdurige ophef.

Daarbovenop komt nog dat bedrijven nu geen geld hebben om salarissen te betalen, maar wel op grote schaal dividend uitkeren en eigen aandelen opkopen. En ook hier geldt: volgens de regels mag het. Ondertussen lijkt het erop dat, gelijk de financiële crisis van 2008, de rekening grotendeels wordt betaald met het belastinggeld van kleine ondernemers, zzp’ers en werknemers in loondienst.

De collectieve verontwaardiging van de afgelopen weken, culminerend in een oproep van tientallen prominenten in De Volkskrant om strenge voorwaarden te stellen aan de bedrijven die steun ontvangen, is een duidelijk signaal naar de overheid. Maar ook voor ons, burgers en consumenten is een rol weggelegd.

Want Akkerman heeft gelijk dat alleen ophef geen zin heeft. Je boos maken om bedrijven die zich weliswaar aan de regels houden, maar simpelweg niet deugen, kan én moet vergezeld gaan met daden. Dus consument: pas de eisen die je van de overheid verwacht ook toe op je eigen koopgedrag. Kies in plaats van Starbucks voor een lokaal koffietentje, gebruik niet Google als zoekmachine, maar een duurzaam alternatief als Ecosia en overweeg een Fair (in plaats van I) phone. Natuurlijk hoort de overheid paal en perk te stellen aan dit grootschalige onrecht. Maar door onze eigen keuzes kunnen we ook in verzet komen.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s