Creatief denken is geen luxe hobby, maar van levensbelang

Gepubliceerd: Het Parool – 25 maart 2020
Door: Thom van Duuren

Sinds de Tweede Wereldoorlog is het openbare leven niet meer zo verstoord geraakt als nu. De uitbraak van het coronavirus dwingt ons tot ongekende ingrijpende en vergaande maatregelen. En juist in deze tijd van disruptie en nood is creatief denken geen luxe hobby, maar van levensbelang. Regelmatig laait de discussie weer op over het ‘nut’ van schoolvakken als tekenen, handvaardigheid en ckv/kvc. Waarom zoveel tijd en energie steken in kennis en vaardigheden die moeilijk meetbaar zijn (wat bepaalt eigenlijk een goede tekening) en geen algemeen verwachte verworvenheden (zoals goed kunnen schrijven in het Nederlands) zijn?

Kunstwerken
Precies om wat we nu meemaken. Creatief denken is het zoeken van oplossingen voor tot dan toe onbekende situaties. En ja, sommige mensen zijn hier beter in dan anderen maar creativiteit is trainbaar. Wie herhaaldelijk op een veilig manier en in het ‘klein’ wordt uitgedaagd om een lastige, soms onduidelijk opdracht aan te gaan en daarbij haar/zijn kennis en vaardigheden op een nieuwe manier combineert, kan groeien in dit proces.

Dit geldt ook voor het recipiëren van kunstwerken. Het daagt de ‘ontvanger’ uit om een weg te vinden in wat vaak een (deels) nieuwe ervaring is. Dit leidt soms tot een gevoel niet te weten wat een kunstwerk van je ‘wilt’, of wat nou de precieze ‘betekenis’ is. Hier geldt eveneens; oefenen met het onbekende helpt om te gaan met nieuwe situaties.

Crisis
Terug naar het coronavirus. In respons op de noodgedwongen aanpassingen schieten de creatieve oplossingen als paddenstoelen uit de grond: studenten die aanbieden om op kinderen van mensen met vitale beroepen te passen; theateracteurs die ‘bankvoorstellingen’ geven; popartiesten die ‘was-je-handen-’hits maken; lesgeven op afstand in virtuele klaslokalen; mondkapjes gemaakt van alledaagse producten; de voorbeelden zijn legio.

Natuurlijk redden we het niet alleen met creativiteit. Gemeenschapszin, wetenschappelijke expertise en verstandige politieke besluitvorming zijn evenzeer onmisbaar om deze crisis het hoofd te bieden. Maar het belang van creatief kunnen denken vormt een niet te onderschatten vaardigheid die we moeten blijven cultiveren via ons onderwijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s